AVG

Er staat informatie over mij op de website van Omroep Brabant en ik wil dat die verwijderd wordt, in welke gevallen doen jullie dat?

Antwoord: Onze artikelen hebben journalistieke nieuwswaarde. Dus verwijderen we in principe niets. Dat zou gelijk staan aan het wegpoetsen van een stukje geschiedenis. Uiteraard corrigeren wij wel de feitelijke fouten in onze berichtgeving.  Ook kennen we een paar uitzonderingen. Bijvoorbeeld als een minderjarige vermist was en teruggevonden wordt, dan verwijderen we in elk geval de foto en naam.


Vraag: Volgens mij is de AVG, Algemene Verordening Gegegevensbescherming, ook gewoon op Omroep Brabant van toepassing, dus waarom verwijderen jullie niets als ik daarom vraag?

Antwoord: Wat in alle berichtgeving over de AVG niet altijd gezegd wordt, is dat er uitzonderingen zijn. Bijvoorbeeld voor journalisten die ‘uitingsvrijheid’ hebben. De persvrijheid is een belangrijk onderdeel van de uitingsvrijheid. In Nederland is de nieuwsberichtgeving helemaal uitgezonderd van jouw recht op inzage, correctie en verwijdering. Omroep Brabant mag, binnen de grenzen van de journalistiek, op dit terrein haar eigen plan trekken. Je kunt dit terugvinden in de UAVG, artikel 43. (Sorry voor de moeilijke wettekst, het schrijven van wetten is echt een ander vak dan het maken van begrijpelijke nieuwsberichten.)


Vraag: Leuk die persvrijheid, maar ik wil gewoon inzage in jullie bronnen hebben, of dat artikel verwijderd krijgen!

Antwoord: Zonder journalistieke bronnen is er geen vrije pers. En als die bronnen achterhaald kunnen worden, dan zullen ze snel opdrogen. Daarom geven we geen inzage. Dat recht hebben we dus. 

En het verwijderen van artikelen doen we niet. Want: het is alsof je daarmee een stukje geschiedenis uitwist. Een correctieverzoek, als we feitelijke fouten maakten, kunnen we wel inwilligen. Hoe? Dat doen we in overleg.


Vraag: En toch wil ik dat jullie dat ene artikel verwijderen. Hoe moet ik dat dan doen?

Antwoord: Lees eerst nog even goed hierboven welke regels er gelden. Als je dan nog steeds denkt dat je in je recht staat, stuur dan een mail met je verzoek naar hoofdredactie@omroepbrabant.nl. Je legt in je mail uit welke informatie volgens jou verwijderd moet worden en vooral ook waarom. Bedenk je dat Omroep Brabant je identiteit zal willen controleren, om te voorkomen dat anderen berichten over jou zouden kunnen laten verwijderen. Wij laten binnen vier weken na zo’n controle aan je weten óf we de informatie zullen verwijderen. In lastige gevallen kunnen wij die periode tot twee keer toe verlengen.