Palestijns kinderkamp in Loon op Zand mag doorgaan: 'Er is geen enkel gevaar'

LOON OP ZAND - Het Palestijnse kinderkamp op het terrein van De Mussenberg van 19 tot 21 oktober in Loon op Zand mag doorgaan. Dat heeft burgemeester Hanne van Aart besloten. Uit onderzoek van verschillende veiligheidsdiensten zou zijn gebleken dat het kamp ‘geen enkel gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid.’ Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Aanleiding voor het onderzoek naar de organisatie van het kamp waren vragen van de fractie van de Partij voor de Vrijheid (PVV) in Provinciale Staten van Noord-Brabant. Eric van Leeuwen, eigenaar van de Mussenberg, ontving daarna haatmails. 

LEES OOK: Haatmails voor eigenaar vakantieboerderij na berichtgeving over Palestijns kinderkamp

Hamas
Het kamp wordt georganiseerd door de Palestijnse Gemeenschap Nederland (PGNL) en een bestuurder van die organisatie zou verbonden zijn met Hamas. Ook heeft het kamp de naam 'Jeruzalem is onze hoofdstad'. Daarom stelde de PVV hierover vragen in de Provinciale Staten.

De gemeente meldt woensdag dat uit het onderzoek door veiligheidsdiensten blijkt dat het kinderkamp ‘op geen enkele wijze wordt georganiseerd met een terroristisch doel’. Ook zouden er geen aanwijzingen zijn dat de organisatoren van het kamp banden hebben met organisaties met terroristische doeleinden. Onder meer  het bureau voor Contraterrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) in Tilburg werkte aan het onderzoek mee. 

Bezorgdheid bewoners
“Ik heb het volste vertrouwen in de deskundigheid van de betrokken veiligheidsdiensten en zie dan ook geen reden om de uitkomst van de onderzoeken in twijfel te trekken. Gezien de aard van de vragen en de ontstane commotie heb ik uiteraard begrip voor de bezorgde reacties van inwoners", meldt burgemeester Van Aart. 

“Ik ben opgelucht dat door de conclusies van de veiligheidsdiensten er nu een streep onder gezet kan worden. De negatieve publiciteit heeft een grote impact gehad op het gezin en het bedrijf", aldus van Aart.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 10 oktober 2018 - 14:17
Gewijzigd: donderdag 11 oktober 2018 - 14:07
Auteur: Jesse van Kalmthout