Nu al? Boswachters zijn druk in de weer voor schaatsers en ijsvogels

KAATSHEUVEL - Terwijl Brabant aan het bekomen is van de hitte en droogte, zijn boswachters alweer bezig met de winter. Door de lage waterstand zijn de dode takken in de Kaatsheuvelse IJsbaan goed te zien. Het meertje is in de winter een populaire plek om te schaatsen. Maar door takken die boven het water uit steken, kan het hier straks gevaarlijk zijn voor schaatsers.

Het meer ligt diep in het bos en is een van de eerste plekken waar je veilig kunt gaan schaatsen als het vriest. Het water wordt omringd door hoge bomen en ligt daardoor vol met dood hout. Ook gooien hondeneigenaren takken in het water voor hun beesten.

Glad ijs, dat had boswachter Jan Brabers voor ogen toen hij zag hoe laag het water in de Kaatsheuvelse ijsbaan staat. Daardoor zijn alle takken nu goed te zien, waardoor het verwijderen van al dat hout een fluitje van een cent is. En dus stuurde hij een kraan naar het meer die alle takken uit het water viste.

Werkverschaffingsproject
Volgens collega-boswachter Irma de Potter komen hier in de winter veel mensen schaatsten. "Het Kaatsheuvelse ijsbaantje is kunstmatig. Het is begin vorige eeuw aangelegd als een werkverschaffingsproject." 

Deze foto van het Kaatsheuvelse ijsbaantje werd in 1968 gemaakt door fotograaf J. de Bont

Vorst
De takken worden uit het water gehaald maar blijven in het bos. De Potter: "Ja, die gaan we niet weghalen uit het bos. Ze worden aan de kant gelegd en zorgen voor veel mineralen. Er is een kans dat er opnieuw takken in het water vallen. Het blijft oppassen voor schaatsers, straks." 

Afgelopen winter kon er maar een paar dagen geschaatst worden. Schaatsliefhebbers hopen dit jaar op stevige vorst. 

Genieten op deze prachtige ijsbaan. FOTO: Cor Bouwma

De kraan is uren bezig geweest om het dode hout te verwijderen. Volgens de boswachter ligt er nóg een karweitje in het verschiet. Boswachters en vogelliefhebbers hopen op nieuwe bewoners rond het meer. "We bewerken samen met vrijwilligers de oevers om het leefgebied geschikt te maken voor ijsvogels, die broeden hier nog niet."       

print corrigeer
Publicatie: vrijdag 10 augustus 2018 - 09:46
Auteur: Audrey Verhagen