Iets lekkers eten én een goed doel steunen? Koop Oegandees bananenbrood!

SINT-OEDENRODE - "De mensen daar hebben gewoon helemaal niks. Je ziet zoveel armoe, dan wil je ze gewoon helpen. Het is nu zes jaar geleden dat ik Oeganda ben geweest, maar de ervaring blijft bij me. Vandaar ook het idee om iets voor hen te doen, via deze actie."

Bakker Alexander Bekkers van de gelijknamige bakkerijen vertelt rustig en bijna onbewogen. Maar het bezoek aan Oeganda destijds met een groep collega-bakkers heeft iets in hem los gemaakt. "Als je daar eenmaal geweest bent, dan word je er een beetje mee besmet."

Gehandicapt of wees
Bekkers steunt met deze actie de stichting Bake for Life. Deze Nederlandse organisatie heeft in Oeganda en Kenia al verschillende bakkerijen opgezet en mensen opgeleid. En het gaat om mensen met een bijzondere achtergrond. Ze hebben een handicap, zijn wees geworden of proberen als alleenstaande moeder te overleven.

"We bezochten daar onder meer een bakkerij in een klooster. Wezen en andere armen wonen en werken bij de nonnen, in een veilige omgeving." Als gezamenlijk bakkers hebben ze toen 15.000 euro geïnvesteerd in een nieuwe bakkerij.

Bolussen gemaakt
"En we hebben samen wat gebakken. Ik heb bolussen gemaakt. En we zijn naar de lokale markt gegaan om ingrediënten te vinden voor een recept dwij ze kunnen leren. We vonden onder meer bananen, kaneel, zonnebloemolie, suiker en bloem. Samen met bakpoeder uit Nederland werd dat dus bananenbrood." 

En dat bananenbrood ligt dan nu ook bij hem in de 14 winkels. Het idee erachter is simpel. 30 verkochte broden staat gelijk aan een nieuwe weegschaal. 300 broden betalen voor een opleiding tot bakker. En 5500 broden zetten een aannemer in Oeganda aan het werk om een bakkerijtje te bouwen.

Met Oegandees bananenbrood heb je iets lekkers én steun je een goed doel

Geen brood nodig, toch donatie
Eén van de klanten in de winkel in Sint Oedenrode kende het brood of de actie niet. "Ik geloof niet in het simpel geven van een zak geld. Het is wel een goed idee dat er kennis wordt overgedragen zodat mensen in Oeganda leren om zichzelf te bedruipen." En dat gezegd hebbende, deelt hij mede dat hij geen brood hoeft maar laat wel een kleine donatie achter.

Bakker Alexander is tevreden: "Als je die mensen niet helpt, hebben ze niks. Op deze manier helpen we hen om in hun eigen levensbehoeften te voorzien."


print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 augustus 2018 - 17:08
Auteur: Jacqueline Hermans