Piloten Ryanair mogen staken van de rechter

EINDHOVEN - De Nederlandse piloten van Ryanair gaan vrijdag staken. Ze hebben hiervoor donderdag toestemming gekregen van de rechter. In totaal vertrekken er vrijdag 26 vluchten van Ryanair, elf daarvan hebben Nederlandse piloten.

Dit bericht is niet meer actueel. Ryanair claimt inmiddels dat er geen vluchten geannuleerd worden. Klik hier voor ons nieuwste bericht over de staking.

De piloten kondigden eerder al aan op vrijdag te willen staken in navolging van hun collega's uit Duitsland, Ierland, Zweden en België. Ryanair stapte echter naar de rechter om dit te voorkomen. Maar die heeft nu dus beslist dat de staking gewoon mag doorgaan.

'Eerder aankondigen'
De rechter vindt wel dat toekomstige stakingen 72 uur van tevoren moeten worden aangekondigd. Ryanair moet garanderen dan geen stakingsbrekers in te zetten.

LEES OOK
: Is jouw vlucht getroffen door de staking bij Ryanair? Hier heb je recht op

Ryanair zei tijdens de rechtszaak dat er vrijdag elf vluchten uitvallen. Opvallend genoeg stelde vakbond VNV donderdag in de rechtszaal dat dit niet klopt. Volgens de vakbond laat Ryanair voor in ieder geval een aantal vluchten piloten uit België overkomen. Het is dus nog even afwachten hoeveel mensen uiteindelijk de dupe zullen worden van de staking. Volgens Ryanair gaat het om vierduizend passagiers. 

Werk neerleggen
Het is voor het eerst dat de Nederlandse piloten van Ryanair het werk neerleggen. Vakbond VNV is al sinds vorig jaar in onderhandeling met de Ierse vlieger over een betere cao, maar die onderhandelingen zitten muurvast. Er wordt onder andere geëist dat Ryanair piloten doorbetaalt wanneer ze zich een dag ziek melden en dat er wordt gestopt met constructies die leiden tot schijnzelfstandigheid. 

print corrigeer
Publicatie: donderdag 9 augustus 2018 - 19:20
Auteur: der Valk Tobias van | Raymond Merkx