Robbie Bax baalt na seizoen vol pech: ‘Een wonder dat we zo hoog in het WK-klassement staan’

BERGEIJK - Robbie Bax had hoge verwachtingen aan het begin van het WK zijspancross-seizoen, maar de bakkenist uit Bergeijk moet uiteindelijk blij zijn met een vierde plek. Nog twee Grand Prixs zijn er te verrijden. Bax verwacht niet meer te stijgen in het WK-klassement. "Het verschil met de nummer drie is te groot om daar nog overheen te gaan."

Het nieuwe seizoen begon nog zo goed voor Robbie Bax. Samen met Daniël Willemsen won hij de eerste Grand Prix van het seizoen in Oss. "Maar in de GP daarna begon de pech al", doelt Bax op de blessure die zijn kompaan Willemsen opliep. De crosser liep uiteindelijk vijf gebroken ribben en een ingeklapte long op. "Daardoor konden we in de volgende GP’s niet volle bak gaan."

Tekst gaat verder onder de Instagrampost. 

Technische problemen
Een seizoen vol met pech. Bax noemt zo een aantal gevallen op die dit seizoen zijn voorgevallen. "In Lommel rijden we in beide manches heel goed en zijn we de beste, maar in de eerste manche kampten we na een kwartier met technische problemen waardoor we minder vermogen hadden. In de tweede GP val je uit en dan heb je natuurlijk nog het ongeluk van Willemsen na de Grand Prix in Oekraïne nog", doelt de bakkenist op het auto-ongeluk waarbij Willemsen uiteindelijk in het ziekenhuis belandde. 

"Dat was natuurlijk wel het moeilijkste moment van dit seizoen. Ik weet er ook niet alles van, het enige wat ik weet is dat het een frontale botsing is geweest en dat ze heel veel geluk hebben gehad." Bax zat zelf niet in de auto, want hij vliegt meestal naar de Grand Prix-wedstrijden. 

Wereldtitel
Alles bij elkaar zorgde dit er uiteindelijk voor dat Bax zijn grote doel niet kon verwezenlijken. "We wilden dit jaar meestrijden om de wereldtitel en we begonnen natuurlijk heel goed tijdens de eerste Grand Prix. Dan is het  jammer dat je dat niet vol kunt houden door verschillende redenen." De 26-jarige bakkenist geeft daarbij aan dat een overwinning voor veel energie zorgt. "Maar als het dan weer tegenzit, dan is dat heel moeilijk om daar energie uit te halen.” 

"Dat was natuurlijk het moeilijkste moment van het seizoen", aldus Robbie Bax.

“Het is wel een wonder dat we zo hoog in het WK-klassement staan. Als je kijkt hoe vaak we pech hebben gehad",  zegt Bax, die zijn oudere broer- en drievoudig wereldkampioen zijspancross Etienne boven zich moet dulden in het WK-klassement. Bax heeft nu nog twee Grand Prix's om het seizoen toch nog positief af te sluiten. "Daar zijn we een paar weken geleden in Duitsland al mee begonnen, die wonnen we en dat was echt geweldig. Maar nu willen nog twee mooie GP’s rijden en zo hoog mogelijk eindigen. De derde plaats lijkt me niet meer haalbaar, dus we willen de vierde plek behouden.” 

WK-klassement top-5 overzicht:

  • Marvin Vanluchene - Ben van den Bogaart (424 punten)
  • Koen Hermans - Nicolas Musset (368 punten)
  • Etienne Bax - Kaspar Stupelis (341 punten)
  • Daniël Willemsen - Robbie Bax (284 punten)
  • Kert Varik - Lauris Daiders (264 punten)    
  • print corrigeer
    Publicatie: donderdag 9 augustus 2018 - 12:47
    Auteur: Job Willemse