Scooterritje wordt nachtmerrie, Cor en Rita stellen gemeente aansprakelijk voor losliggende tegel

EINDHOVEN - Zondag 15 juli. Wat begon als een gezellig, ontspannen middagje scooter rijden, is voor het Eindhovense echtpaar Cor en Rita geëindigd in een nachtmerrie. Vanuit het centrum onderweg naar huis, worden ze aan de Heezerweg vanuit het niets gelanceerd. Oorzaak? Een losliggende stoeptegel. Een aantal weken na het ongeluk vragen ze zich af of het goed gaat komen en ligt hun leven in puin.

Een enorme klap. En dat zijn vrouw bewegingsloos over hem heen ligt. Dat is wat Cor zich nog herinnert van die eerste seconden na het ongeluk. “En dat ik voelde hoe mijn gezicht onder het bloed zat. Maar ik was redelijk goed bij kennis en maakte me vooral zorgen om mijn vrouw omdat ze helemaal niet bewoog. Ik wist meteen dat ze er veel erger aan toe was dan ik. Gelukkig waren er mensen die het hadden zien gebeuren en meteen in actie kwamen. De ambulances waren er snel. Omdat we apart van elkaar naar het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zijn gebracht, hoorde ik daar pas wat er precies aan de hand was met mijn vrouw.” 

LEES OOK: Man en vrouw zwaargewond na ongeluk met scooter door losse stoeptegel

Hersenkneuzing en dubbele oogkasfractuur
En dat was niet mis. Rita bleek een hersenkneuzing, een gebroken jukbeen en een dubbele oogkasfractuur te hebben. “We zijn sinds het ongeluk al veel in het ziekenhuis geweest. Donderdag gaan we ook weer. Dan wordt er weer een MRI-scan van de hersenen gemaakt en naar haar oog gekeken. Want daar gaat het helemaal niet goed mee en de artsen weten niet wat ze ermee aan moeten. Ze heeft er helemaal geen gevoel in en door de zwelling blijft het openstaan.” 

Of het ooit nog goedkomt, weet Cor niet en kunnen de artsen in het ziekenhuis ook nog niet zeggen. "De huisarts zegt dat we moeten rekenen op een week of acht voordat het wat beter gaat." 

Maandag 16 juli, de dag na het ongeluk, heeft Omroep Brabant de gemeente Eindhoven om een reactie gevraagd. Die luidde dat er geen meldingen waren binnengekomen over de plaats waar het ongeval gebeurde.

LEES OOK: Gemeente Eindhoven wist niet van losse stoeptegel waardoor twee zwaargewonden vielen

Zowel fysiek als emotioneel is het een hele zware tijd voor Rita en Cor. En dan speelt ook nog het feit dat ze op dit moment geen inkomsten hebben, zo vertelt Cor. “Ik ben zzp’er en heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er komt dus helemaal geen geld binnen op dit moment, want ik ben echt nog niet in staat om te werken. Ik heb overal kneuzingen, schaafwonden en hechtingen en veel last van hoofdpijn. En ik moet natuurlijk voor mijn vrouw zorgen.”

Bloemetje en een letselschade advocaat
Dan naar de losliggende stoeptegel, de veroorzaker van het ongeluk. De inrichting en veiligheid van de openbare ruimte, in dit geval de Heezerweg in Eindhoven, is een verantwoordelijkheid van de gemeente. Daarom stellen Cor en Rita de gemeente Eindhoven aansprakelijk voor wat er is gebeurd. 

“Ons werd direct na het ongeluk geadviseerd een letselschade advocaat in de arm te nemen en de gemeente aansprakelijk te stellen. Dat hebben we gedaan. Hoe het er voor staat weet ik niet, het is nu een zaak van onze advocaat en de gemeente. Ons enige contact met de gemeente bestaat uit het bloemetje dat we hebben ontvangen.”

Ineke van Velzen van Holla Advocaten behartigt de belangen van Cor en Rita, maar wil in verband met haar geheimhoudingsplicht niets zeggen over de zaak. De woordvoerder van de gemeente heeft laten weten nog geen inhoudelijke reactie te kunnen geven op de aansprakelijkheidsstelling.

En dan opnieuw: fietster die bijna wordt gelanceerd
Ruim twee weken na het ongeluk van Cor en Rita heeft Omroep Brabant op woensdag 1 augustus opnieuw een melding ontvangen over losliggende stoeptegels aan de Heezerweg en is verslaggever Paul Giezen direct een kijkje gaan nemen. Hij trof een levensgevaarlijke situatie aan.  

LEES OOK: Weer (bijna) een fietsster gelanceerd door losliggende stoeptegels in Eindhoven

In een reactie op deze melding en publicatie heeft een woordvoerder van de gemeente laten weten dat het fietspad op de Heezerweg de serieuze aandacht heeft. "En dat de fietspaden elke dag aan beide kanten van de weg worden gecontroleerd en dat tegels die loszitten meteen worden aangepakt."

De namen van Cor en Rita zijn gefingeerd. De werkelijke namen zijn bekend bij Omroep Brabant.

print corrigeer
Publicatie: woensdag 8 augustus 2018 - 21:08
Auteur: Jacky Goossens